A Është Më Mirë Ta Fikim Bojlerin Apo Ta Mbajmë Vazhdimisht Të Ndezur?

Kemi dëgjuar miliona herë që më mirë është të jetë i ndezur bojleri vazhdimisht sesa ta fikni, sepse kështu ‘’gjojaa’’ kursehet energjia elektrike. Ja cila është e vërteta.

Dilema e përhershme e çdo familje është a ta fikin apo ta lënë vazhdimisht bojlerin të ndezur, në mënyrë që të shpenzojnë më pak rrymë.

Edhe pse te shumica mbizotëron dilema që a është më mirë ta lëmë bojlerin të punojë, sepse me rastin e çdo ndezjeje shpenzon më shumë energji elektrike për ngrohje të sërishme, përgjigjja është plotësisht e kundërt.

Dinaamiika e shpenzimit varet se a e fikni apo vazhdimisht e lini të ndezur. Varësisht nga ajo se për çka e shpenzoni ujin e ngrohtë dhe sa shpesh, rekomandohet që megjithatë bojleri të fiket kur rryma është e shtrenjtë.

Për shembull:

një familje katër anëtarëshe më mirë është që bojlerin ta ndezë natën kur rryma është më e lirë dhe ta fikë në mëngjes kur rryma është më e shtrenjtë dhe që në mbrëmje ta ringrohë.

Në banesat në të cilat jeton një anëtar, rekomandohet të përdorë përparësitë e rrymës së lirë sepse ajo akoma është disa herë më e lirë, vetëm se ai me siguri nuk duhet që ta ringrohë.

Është bindje e gabueshme që bojleri vazhdimisht të jetë i ndezur, sepse termoorregullattori e ndeez dhe e fiik sipas temperaturës së paracaktuar dhe që atëherë gjoja shpenzon më pak energji elektrike.

Veç kësaj, bojleri i ndezur vazhdimisht edhe ditën edhe natën, krijon rreziik potencial nëse ndonjë apo të gjitha elementet e sigurisë së bojlerit prishen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *