A Mund Të Ndihmojë Vitamina D Në Rregullimin E Shtypjes Së Gj Akut..?!

Një studim i ri i shkencëtarëve amerikanë, rezultatet e të cilit u botuan në revistën “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, zbuloi se niveli i ulët i vitaminës D mund ta rrisë rreziikunn e shtypjes së lartë të gj akut

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se ekziston një lidhje në mes të niveleve të vitaminës D dhe niveleve të shtypjes së gj akut, por rezultatet nuk janë mbështetur sa duhet me prova për t’u konsideruar të besueshme.

Vitamina D është vitaminë e diellit. Trupi e prodhon atë kur ekspozohet ndaj rrezeve të diellit. Ajo gjithashtu gjendet në ushqime si vezët, qumështi, jogurti, peshku ton, salmoni, drithërat dhe lëngu i portokallit.

Në këtë studim, hulumtuesit studiuan shëndetin e 146.500 njerëzve. Ata e plotësuan një pyetësor që përfshinte pyetje në lidhje me stilin e përgjithshëm të tyre të jetesës.

Rezultatet e hulumtimit treguan se çdo rritje e ekspozimit ndaj vitaminës D me 10%, e zvogëlon rreziikunn e hiperttensiionit, apo presioniit të lartë të gj akut, me 8%.

“Është bukur të mendosh se mund t’i zëvendësojmë iilaçet për uljen e shtypjes së gj akut me ekspozimin e kujdesshëm në diell”, tha studiuesja kryesore prof. Elina Hypponen.

Megjithatë, edhe pse hulumtimi tregon se ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë, ky pohim nuk është mbështetur nga dëshmi të mjaftueshme.

Pikërisht kjo është arsyeja se pse kemi nevojë të vazhdojmë me studimin që të dimë se a mund të ndihmojë marrja e suplementeve të vitaminës D në parandalimin e hiperttensiionit, përfundoi Hypponen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *